وبلاگ

مکان شما:

بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت

بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت

با توجه به افزایش قیمت سوخت در کشور، پایان پذیر بودن منابع فسیلی، یارانه های دولت و رشد بالای قیمت منابع انرژی، میزان مصرف انرژی در صنایع غیر اقتصادی است و از نظر فنی نیز کارایی لازم را ندارد. با صرفه جویی در مصرف سوخت های فسیلی امکان صادرات فراورده های نفتی به خارج از کشور فراهم می شود و مشکلات زیست محیطی ناشی از آن کاهش می یابد.بدین جهت مدیریت مصرف انرژی و بهره وری از آن تبدیل به یک ضرورت اساسی در صنایع کشور شده است.

صنایع از پر مصرف ترین بخش ها در کشور می باشد. اطلاعات بدست آمده از میزان مصرف در سال ۱۳۸۶ نشان می دهد که در بخش صنعت ( با در نظر گرفتن بخش کشاورزی) میزان مصرف انرژی برابر با ۴۳۰.۱۴ میلیون بشکه نفت خام بوده است، در حالی که این میزان در بخش تجارت و مسکن ۳۶۹ میلیون بشکه نفت خام بوده و در بخش حمل و نقل میزان مصرف انرژی ۲۵۸.۴۷ میلیون بشکه بوده است.
آثار و پیامدهایی که این اتلاف انرژی بر محیط زیست می گذارد را نیز باید در نظر گرفت.

با توجه به این آمار، میزان مصرف انرژی در بخش صنعت در سال ۱۳۸۶ برابر با ۴۰% مصرف انرژی سالیانه کشور بوده است. حدود یک سوم انرژی مصرفی در بخش صنعت اتلاف می شود. شناخت مصارف انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی از نخستین اقداماتی است که در صنایع باید انجام گیرد.

ممیزی انرژی از اولین اقدامات مهمی است که به منظور بررسی راهکارهای صرفه جویی در مصرف انرژی در صنایع صورت می گیرد. در ممیزی انرژی امکان ها و فرصت های صرفه جویی شناخته می شود و با توجه به آن ها راهکارهای کاهش مصرف تدوین می گردد.
از جمله راهکارهای مهم در صنایع به منظور کاهش اتلاف حرارت، عایق کاری حرارتی دستگاه، تجهیزات و خطوط لوله (که حاوی سیالات گرم و یا سرد هستند) می باشد. یکی از عایق های حرارتی که کاربرد زیادی در صنایع دارد، عایق پشم سنگ است. این عایق حرارتی ضریب انتقال حرارت بسیار پایینی دارد و به دلیل ایستایی بالای عایق پشم سنگ در برابر حریق یک عایق ضد حریق می باشد، این ویژگی باعث محافظت از دستگاه ها و تجهیزات در برابر آتش سوزی های احتمالی می شود.

 

سیاست های اجرایی بهینه سازی مصرف انرژی در صنایع

– تدوین معیارها و استانداردهای مصرف انرژی
– ممیزی انرژی و شناسایی فرصت های صرفه جویی در انرژی و ارائه راهکارهای مناسب
– کنترل دائمی و پایدار میزان مصرف انرژی
– ایجاد سیستم اطلاع رسانی و بانک اطلاعات مصرف انرژی
– آموزش پرسنل برای ایجاد تشکیلات مناسب مدیریت انرژی
– توسعه فناوری ها
– حمایت مالی از اجرای طرح های کاهش مصرف انرژی
– گسترش فرهنگ بهینه سازی مصرف انرژی در صنایع
– منطقی کردن شدت مصرف انرژی در بخش صنعت
– کمک به تغییر تکنولوژی فرایند تولید به منظور کاهش میزان اتلاف انرژی وافزایش بهره وری

دسترسی سریع
دسته بندی مطالب