روش تعیین رده ی مصرف انرژی در برچسب انرژی ساختمان های اداری
برچسب انرژی ساختمان های اداری (ساختمان های غیر مسکونی) مطابق استاندارد ملی با کد ISIRI 14254 1st edition تعیین می شود. این استاندارد برای تعیین رده مصرف انرژی ساختمان های اداری ساخته شده و در حال ساخت کاربرد دارد. برای تعیین این برچسب در ابتدا باید با یک سری تعاریف و عبارات آشنا شد.
تعاریف و عبارات
ساختمان های اداری: منظور از ساختمان های اداری در دستورالعمل اداره استاندارد تمام ساختمان های زیر نظر دولت است که در آن اتاق های برای فعالیت نیروهای شاغل وجود دارد.
ساختمان مرجع: ساختمانی که در آن کلیه الزامات حداقلی مبحث ۱۹ ساختمان رعایت شده باشد.
سطح زیربنای مفید: به سطح زیر بنای کنترل شده ساختمان گفته می شود.
فضای کنترل شده: بخشی از فضای داخلی ساختمان می باشد که دمای آن در طول سال کنترل می شود تا آسایش حرارتی لازم فراهم گردد. دمای این فضا بالاتر (در فصل زمستان) و یا پایین تر (در فصل تابستان) از محیط بیرون نگه داشته می شود. ساختمان های مجاور ساختمان مورد نظر، از نوع فضای کنترل شده تلقی می شوند مگر آن که از نوع ذکر شده در تعریف فضای کنترل شده نباشد.
دوره ارزیابی: به منظور محاسبه ی شاخص مصرف انرژی در ساختمان های ساخته شده، دوره ارزیابی به مدت سه سال در نظر گرفته می شود.
شاخص مصرف انرژی: شاخص مصرف انرژی بر حسب میزان انرژی اولیه مصرفی ساختمان بر واحد زیر بنای مفید (KWh/year.m2) مشخص می شود.
شرایط اقلیمی
یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر میزان مصرف انرژی، شرایط اقلیمی و آب و هوای منطقه ای است که ساختمان در آن قرار دارد. عواملی مانند دمای هوا، تابش خورشید، رطوبت هوا، سرعت باد، این عوامل بر روی میزان مصرف انرژی تاثیر می گذارند.
ما در کشوری زندگی می کنیم که دارای مناطقی با شرایط اقلیمی متفاوت می باشد بنابراین تقسیم بندی اقلیمی برای تعیین میزان انرژی مصرف ساختمان و تعیین رده بندی انرژی لازم است. کاملترین تقسیم بندی اقلیمی آب و هوای کشور تقسیم بندی ۸ گانه است که با بررسی تغییرات آب و هوایی در تابستان و زمستان بدست آمده است. جدول زیر این تقسیم بندی ۸ گانه را نشان می دهد.
روش محاسبه رده برچسب انرژی ساختمان
برای تعیین رده ی برچسب انرژی هر ساختمان در اقلیم مورد نظر در ابتدا باید میزان انرژی اولیه مصرفی آن ساختمان مشخص گردد. برای ساختمان های موجود میزان مصرف انرژی را می توان از قبوض آن ساختمان مشخص کرد اما برای ساختمان های در حال ساخت باید این مقدار مصرف انرژی محاسبه و مشخص گردد.
ساختمان های ساخته شده (با طول عمر حداقل ۳ سال)
میزان مصرف انرژی این ساختمان ها با استفاده از قبض برق و قبوض مصرف سوخت آن در طول مدت ۳ سال و با استفاده از رابطه ی زیر محاسبه می شود.
که در این رابطه (E(actual میزان مصرف انرژی سالیانه ساختمان موجود بر حسب واحد زیر بنای مفید آن است (kWh/m2.year).
QFi مجموع مصرف انرژی حامل iام می باشد که برای هر نوع سوخت واحد آن در جدول ارزش حرارتی سوخت های مختلف، مشخص شده است.
HVi: ارزش حرارتی حامل انرژی iام می باشد که برای هر نوع سوخت، مقدار آن در جدول ارزش حرارتی سوخت های مختلف، مشخص شده است.
QE مجموع میزان مصرف برق است.
FC: ضریب تبدیل برق به انرژی اولیه می باشد، با توجه به اینکه راندمان متوسط تولید و توزیع برق در کشور ۲۷ درصد برای تبدیل انرژی الکتریکی مصرفی به معادل انرژی اولیه بر اساس ترازنامه انرژی سال ۱۳۷۸، می باشد این ضریب معادل ۳.۷ در نظر گرفته می شود.
AF: مساحت زیر بنای مفید ساختمان و بر حسب مترمربع می باشد.
جدول ارزش حرارتی سوخت های مختلف
تعیین نسبت انرژی مصرفی
برای اینکه بتوان رده مصرف انرژی ساختمان را در برچسب انرژی آن مشخص کرد ابتدا باید نسبت مصرف انرژی ساختمان به مصرف انرژی ساختمان ایده آل بدست آید:
R=E(actual)/E(ideal)
در این رابطه E(ideal) شاخص مصرف ساختمان ایده ال است که مقدار آن را می توانید از جدول زیر محاسبه کنید.
جدول شاخص مصرف ساختمان های غیر مسکونی ایده ال در شرایط آب و هوایی مختلف بر حسب kWh/m2.year
تعیین رده در برچسب انرژی ساختمان های غیر مسکونی
رده ساختمان مورد بررسی در برچسب انرژی، با توجه به مقدار R محاسبه شده و جدول زیر تعیین می شود.
جدول تعیین رده مصرف انرژی ساختمان های غیر مسکونی