روش ها (مکانیزم های) انتقال صوت و نکاتی در مورد عایقکاری صوتی
عایق کاری صوتی ساختمان شامل عایق کاری صوتی دیوار ها، عایق کاری صوتی سقف، عایق کاری صوتی کف و عایق کاری صوتی پنجره ها می باشد. برای ایجاد محیطی آرام و جلوگیری از انتقال صدا از اتاق های مجاور یا طبقات فوقانی یا زیرین، تنها راه افزایش ضخامت دیوار و سقف نیست بلکه با استفاده از عایق پشم سنگ و عایق کاری صوتی آپارتمان نیز می توان محیطی آرام را بوجود آورد.
به طور کلی صوت به دو طریق منتقل می شود:
۱- انتقال صوت از طریق هوا (airborne)
۲- انتقال صوت از طریق ضربه (impact)
در روش انتقال از طریق هوا، آلودگی صوتی از طریق هوا و از منبع صوتی منتقل می شود. مانند انتقال صدایی خودروها در خیابان، سیستم های سینمایی خانگی، تجهیزات مکانیکی و … . در روش انتقال از طریق ضربه، آلودگی صوتی، صدا از درون اجزاء منتقل می شود، مانند صدای قدم زدن افراد در طبقات بالاتر، ضربه به دیوار، بستن درب و … . به روش انتقال صوت از صریق ضربه، صوت سازه برد (Structure Bome Sound) نیز گفته می شود.
در عایقکاری صوتی باید از انتقال صوت از هر دو روش جلوگیری کرد. درها و پنجره ها برای جلوگیری از انتقال صوت از طریق هوا و اجزاء ساختمان باید عایقکاری صوتی شوند. خوشبختانه عایق پشم سنگ علاوه بر اینکه یک عایق حرارتی با کارایی بالا (ضریب انتقال حرار بسیار پایین) است یک عایق صوتی نیز می باشد.
علاوه بر دیوارها، سقفها، درب و پنجرها، سوراخهای ایجاد شده در ساختمان نیز برای جلوگیری از انتقال صوت باید عایقکاری شوند. عایق پشم سنگ فله ای برای عایقکاری قسمت های که شکل هندسی مشخصی ندارند بهترین گزینه است.
در بسیاری از ساختمان ها از سقف های کاذب ممتد در بالای قسمت های مختلف استفاده می شود که در این حالت انتقال صدا در مقایسه با حالتی که دیوارهای جدا کننده تا زیر سقف اصلی امتداد دارند، بیشتر است. لوله ها و تاسیسات بکار رفته در فضای خالی بین سقف کاذب و سقف اصلی باعث افزایش سر و صدا می شوند، به منظور کاهش سر و صدای ایجاد شده می توان این تاسیسات را با عایق صوتی پشم سنگ عایقکاری کرد.