مصرف ۴۰% از کل انرژی در ساختمان ها و نیاز به عایق کاری
اگر هیچ اقدامی برای کاهش مصرف انرژی صورت نگیرد، این روند مصرف انرژی باعث افزایش دمای جهان تا ۴ درجه سانتیگراد خواهد شد. که این افزایش دما ممکن است به شدت بر روی شرایط زندگی تاثیر بگذارد، بخصوص برای کودکانی که در خانواده های کم در آمد زندگی می کنند، افراد مسن و بیماران.
در سال ۲۰۱۵، یک گام مهم در راستای توافق بر سر شرایط آب و هوایی جهان برداشته شد، با هدف کاهش ۲ درجه دمای هوا تا سال ۲۰۵۰. توافق COP21، ” توافقنامه پاریس”، هم توسط کشورهای توسعه یافته و هم توسط کشورهای در حال توصعه امضا شد. برای رسیدن به این هدف، مصرف جهانی انرژی باید به نصف کاهش یابد.
یکی از بخش هایی که سهم زیادی در مصرف انرژی دارد، ساختمان ها می باشند. بخش بزرگی از انرژی جهان صرف گرمایش ساختمان در زمستان و خنک نگه داشتن آن ها در تابستان می شود. این سهم حدود ۴۰% از انرژی مصرفی در جهان می باشد.
نیاز به ساختمان های عایق کاری شده
ساختمان ها بیشترین پتانسیل را برای صرفه جویی در مصرف انرژی در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت دارا هستند. تنها در اروپا تقریبا ۲۱۰ میلیون ساختمان وجود دارد، که از این ساختمان ها ۷۰ الی ۹۰% آن ها عملکرد انرژی پایینی دارد. این درحالی است که ۳۵% از این ساختمان ها عمری بالای ۵۰% دارند.
با توجه به اینکه ۹ ساختمان از ۱۰ ساختمان موجود تا سال ۲۰۵۰ باقی می مانند، تمرکز بر نوسازی این ساختمان ها مهم می باشد، بخصوص زمانی که پتانسیل ذخیره انرژی با عایق کاری و بهینه سازی ساختمان بین ۵۰ تا ۹۰% می باشد.
عایق کاری با پشم سنگ می تواند سهم بزرگی در رسیدن به این هدف داشته باشد. با گرم نگه داشتن ساختمان در فصل سرد سال و یا خنگ نگه داشتن آن در فصل گرم، عایق حرارتی پشم سنگ باعث کاهش انرژی مورد نیاز می شود، ذخیره سازی انرژی و در نتیجه کاهش تقاضا برای مصرف انرژی.
وضعیت مصرف انرژی در ایران
شاخص حداقل مصرف انرژی در هر متر مربع ساختمان در ایران ۵ برابر اروپا می باشد، با توجه به این اختلاف بالا، پتانسیل زیادی در این بخش وجود دارد که باید بصورت جدی و همه جانبه به آن پرداخته شود.
ساختمان هایی که در ایران ساخته می شوند مصرف انرژی بالایی دارند و دوستدار محیط زیست نمی باشند. ساختمان ها گرمای که با صرف انرژی و هزینه بالا تولید می شود را به دلیل عایق کاری نبودن دیوارها، سقف، کف و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی، از دست می دهند، این وسایل حرارتی باید چندین برابر استانداردهای جهانی کار کنند تا محیط گرم و یا خنک فراهم کنند.
اگر از بهترین وسایل گرمایش و یا سرمایشی با راندمان بالا استفاده کنیم اما به دلیل عایق کاری نبودن این ساختمان سهم زیادی از این انرژی تلف شود، استفاده از این تجهیزات با رده برچسب انرژی بالا بی فایده خواهد بود.
بیش از ۱۰ سال است که از تدوین مبحث ۱۹ مقررات ساختمان که مربوط به بهینه سازی و عایق کاری ساختمان می باشد، می گذرد. اما هنوز این مبحث رعایت نمی شود. اهمیت رعایت این قانون در مقیاس ملی قابل توجه می باشد. اگر عایق کاری ساختمان ها از ۱۰ سال پیش اجرایی می شد، اکنون نزدیک به یک سوم ساختمان ها در کشور (که در این دهه ساخته شدند) عایق کاری بودند و در نتیجه آن متوسط مصرف انرژی در یک سوم ساختمان های کشور به نصف کاهش می یافت. این تعداد ساختمان ها برابر با ۷ الی ۸ میلیون از ۲۲ میلیون ساختمان موجود در کشور می باشند.