کاربرد پشم سنگ (Rockwool)
پشم سنگ، یک عایق معدنی و غیرآلی ساخته شده از سنگ بازالت، یکی از انواع سنگهای آتشفشانی است که برای برای عایقبندی حرارتی، محافظت در برابر آتش و کنترل صوتی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد عایق پشم سنگ
این عایق ،به دلیل عدم انتشار صدا به میان اجزاء متشكله ونیز جذب صدا، عایق صوتی بسیار مطلوبی می باشد. به همین علت در فرودگاهها، استودیوهای صدابرداری ،زیر ریلها و در ایستگاههای متروی داخل شهری نصب می گردد. افزایش ضخامت و گذاشتن فاصله هوایی مناسب در پشت عایق، مقدار تضعیف انرژی صوتی را افزایش می دهد.
به علت مواد تشکیل دهنده معدنی با مصالح ساختمانی سازگار میباشد. لذا باعث خوردگی یا خرابی اجزاء تشكیل دهنده ساختمان نخواهد شد. ضریب انتقال حرارت مجاز معرفی شده طبق مبحث 19 مقررات ملی ساختمان به شرح ذیل میباشد كه البته با توجه به درجه حرارت عملکرد آن مقادیر متفاوت خواهد بود.
ذرات الیاف پشم سنگ از طرف سازمان بهداشت جهانی برای سلامتی انسان بی ضرر تشخیص داده شده اند حتی مطابق استانداردهای اروپا استنشاق هوایی که حاوی حداكثر ۵ میلی گرم بر متر مكعب ذرات پشم سنگ باشد به مدت ۸ ساعت در روز مجاز است
عایقی تجزیه نشدنی و به علت اینکه مواد تشکیل دهنده آن معدنی می باشد علاوه بر اینکه دوام بسیار خوبی در كل عمر سازه دارد باعث از دست دادن کیفیت آن نخواهد شد وسازگاری كاملی با محیط زیست دارد و از این لحاظ بی خطر ترین عایق حرارتی میباشد.
آتش گیر نیست و مشتعل نمی شود و قابلیت مقاومت تا ۴ ساعت در برابر شعله مستقیم را دارد. پشم سنگ به تنهایی نقطه ذوب بالای 1000 درجه سانتیگراد دارد اما به علت رزین و مواد افزودنی ای كه به آن اضافه می گردد، کارایی مناسبی در رنج وسیع 50- تا ۸۵۰ درجه سانتیگراد را دارد.ضمنا در اثر آتش سوزی تولید دود و دم نمی كند كه از مزایای عمده آن است.
طبق استانداردهای جهانی استفاده از عایق پشم سنگ بهعنوان جداكننده مناطق آتش در ساختمان و طبقات بهعنوان عایق ساختمان مورد توجه خاصی قرار گرفته است.از دیگر مزایای عمده پشم سنگ در کشور ما، در دسترس بودن و قیمت ارزان آن نسبت به سایر عایقهاست. بهاینترتیب، پشم سنگ و پشم سرباره، پرمصرفترین نوع عایق در صنایع مختلف، عمدتاً صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بوده و مناسبترین نوع عایق برای عایقکاریهای بسیار حجیم به شمار میرود.
در مقابل تمامی مزایای ذکر شده یکی از نقاط ضعف اصلی پشم سنگ، عدم مقاومت آن در مقابل رطوبت است. به دلیل ساختار فیبری و الیافی پشم سنگ و پشم سرباره و وجود فضای هوایی بین الیاف، این نوع عایقها را در مقابل رطوبت و بخار آب بسیار نفوذپذیر میسازد. نفوذ رطوبت به درون پشم سنگ، باعث ایجاد پل حرارتی درون پشم سنگ شده و از خواص عایق بودن پشم سنگ میکاهد؛ بنابراین، اگر پشم سنگ در فضای خارجی و روباز نصب میشود و یا در مکانهایی که رطوبت نسبی در آنها بالاست، حتماً باید پوشش خارجی بر روی آن نصب گردد. خوشبختانه، پوششهای خارجی بسیار متنوعی از جمله فویلهای آلومینیومی، کاغذ کرافت و پوششهای پارچهای نسوز برای پشم سنگ و پشم سرباره وجود دارد